top of page
Search

24 simpele tips voor een (pieker)vrij hoofd

anjanssens

Soms hebben je piekergedachten een punt. Ze willen jou iets vertellen.

Observeer en omarm ronddwalende gedachten, angst, spanning en aanhoudende stress als een uitnodiging om iets te veranderen in je leven.


Grijp je gedachten en grijp zo de kans om te kiezen in welke richting je wil fantaseren en leven!


Hieronder vind je 24 simpele tips om gedachten te stoppen, aan te pakken of een nieuwe wending te geven. Vul aan met eigen successen.


Als je bewust met je gedachten aan de slag gaat, kan je leuker, vrijer en succesvoller leven.


Tip 1 | Uit je hoofd, instant in je lijf mét deze voeten-tips!

Nadenken doe je met je hoofd. Richt daarom je aandacht op je voeten! Met deze voetentips kom je instant in je lijf:

  • Sprint 1 minuut zo hard je kan ter plaatse en voel de energie en adrenaline door je lijf stromen.

  • Stop met zitten en beweeg je naar een andere plaats…met je voeten👣👣👣

  • Dans (zet muziek aan!) en gooi die voeten en benen los!

  • Beweeg gewoon even je vingers of je tenen. Voel je voeten op de grond. Dan kun je niet in je hoofd zitten.

  • Doe je schoenen uit en beweeg met blote voeten over een voorwerp: knikker, steentjes,…

  • Zet je voeten op de grond, adem diep ‘energie in’, adam spanning uit via je voetzolen…herhaling dit gedurende

  • Zeg tegen jezelf: denk nu niet aan je linkvoet ….je denkt instant aan je linkervoet, want onze hersenen registreren beelden en het woord ‘niet’ niet J


Tip 2 | Wake-up call van het elastiekje Deze simpele methode helpt je instant stoppen met overdenken. Doe een elastiekje om je pols. Elke keer als je merkt dat je weer aan het piekeren bent, trek je aan het elastiekje. De lichte pijn schudt je wakker. Denk dan weer aan iets leuks.


Tip 3 | Wees je bewust van de kracht van je gedachten

We leven allemaal in een geconceptualiseerde realiteit, een realiteit die we gevormd hebben met onze gedachten, in navolging van onze opvoeding, levenservaringen, coping- en overlevingsmechanismen. Ieders bril is uniek en gekleurd. Zoveel mensen, zoveel meniningen, zoveel persoonlijkheidskenmerken, zoveel visies, enz.

Bewust zijn van je gedachten is daarom zo belangrijk. Het begin van vrijheid is het besef dat je niet de gedachten bent, maar dat je een intelligent wezen bent dat zijn gedachten kan sturen en zo ook de uitkomst van de realiteit naar vrijheid vorm kan geven. Tip 4 | Relativeer Ben je een onverbeterlijke piekeraar? Zet iets positief en relativerend aan het einde van elke piekergedachte. Vb. Het zal gans de week regenen :-( , maar we hebben wel een mooie week vol zonneschijn gehad en die was zalig :-)


Tip 5 | Laat gedachten passeren, observeer ze, voor wat ze zijn

Gedachten komen en gaan, altijd weer, zoals bladeren in de wind, zoals wolken in de lucht. De enigen die blijven zijn degenen die je aandacht geeft en waarop je je fixeert.


Tip 6 | Focus op je ademhaling

Een heel eenvoudige manier om uit je piekergedachten te komen, is focussen op je ademhaling en zo terug rust en helderheid in je brein te bereiken. Hoe meer je oefent met een ademhalingstechniek (vb. hartcoherentie) hoe makkelijker het voor je systeem wordt om het pieker-patroon te doorbreken en via je ademhaling rust en helderheid te krijgen. Bij Anvie kan je terecht om rythmisch te leren ademen via de hartcoherentie-methodiek en zo zelfstandig je stress te beheersen.


Tip 7 | Bel een vriend of kennis op Praten helpt om uit je eigen gedachten te komen. Misschien heeft je gesprekpartner wel leuke tips of andere inzichten. Je aandacht wordt zeker afgeleid en hardop je gedachten formuleren helpt vaak, zelfs als er niet meteen een oplossing is.


Tip 8 | Schrijf al je piekergedachten neer

Schrijven lucht op, leegt je hoofd, geeft structuur aan je gedachten.

Kijk gewoon even wat het is en waar je last van hebt door systematisch piekergedachten neer te schrijven.

Meestal zijn het 2 of 3 dingen die als een bandje blijven afspelen in je hoofd.

Bekijk dan objectief die weerkerende patronen en ga er mee aan de slag.

Kan je er niets aan veranderen, leer dan loslaten en je gedachten ombuigen.

Heb je wel impact, maak dan een actieplan op.

Raak je er zelf niet uit om je piekergedachten te analyseren, roep dan hulp in van een professional. Anvie of iemand anders, helpt je graag verder.


Tip 9 | Schrijf alles neer – uit je hoofd – dat je moet onthouden

Laat ronddwalende moetjes en to do’s los in je hoofd en geef ze vorm in een leuk schriftje of digitaal document. Kom op een vast moment terug


Tip 10 | Maak de toon van je piekergedachten humoristisch

Dit haalt de geloofwaardigheid van de negatieve gedachten weg. Test het eens uit!

Herhaal je gedachte luidop, maar zeg het met een gek stemmetje: sexy, Mickey Mouse, zing…


Tip 11 | Heel simpel: luister bewust of lees

Verleg je focus door te luisteren naar leuke muziek of naar de geluiden die je ‘nu’ kan horen, lees een boek of artikel (luidop), maak een kruiswoordraadsel, zing, …


Tip 12 | Schrappen/opruimen/weggooien creëert rust in je hoofd

Ruim op: Als je overal in je huis spullen tegenkomt, maakt dat je hoofd niet bepaald rustiger. Een beetje wanorde en leven zorgen voor gezelligheid, maar rommel doet dat niet.

Schrap afspraken: Activiteiten en afspraken die je weinig opleveren maar veel stress kosten, kan je beter schrappen of herzien.

Schrap of deel verantwoordelijkheden: Neem de verantwoordelijkheden van anderen niet over. Stel je de vraag of een bepaalde actie of verantwoordelijkheid jou toebehoort. Is iets een gedeelde verantwoordelijkheid, neemt eenieder dan zijn aandeel op? Onderzoek dit even.


Tip 13 | Een goede nachtrust doet wonderen

Respecteer je nachtrust. Ga desnoods als je moe bent eens 1 avond veel vroeger naar bed, gewoon voor één keertje. De volgende ochtend voel je je geweldig en kan je veel helderder denken en makkelijker relativeren


Tip 14 | Kijk niet op je wekker ’s nachts

Je bent dan geneigd met die tijd bezig te zijn en te vinden dat je moet slapen. Dit geeft juist stress en weer reden tot piekeren.


Tip 15 | Eet gezond

Vermijd te veel suikers en ongezonde voeding. Als reactie daarop gaat je lichaam het stresshormoon cortisol en adrenaline aanmaken en zet de lever aan tot de afgifte van glucose aan je bloed. Je lijf schiet in een stressrespons terwijl er extern gezien niets is om je druk om te maken. Zorg ervoor dat je bloedsuiker in balans blijft door regelmatig en gevarieerd te eten.

Eet ook geen zware maaltijden voor het slapen gaan. Het verteren van de maaltijd houdt je lichaam actief, en vergroot de kans op piekeren.


Tip 16 | Ga bewegen

Als je piekert, beweeg dan: ga wandelen, fietsen met de benen in de lucht, doe buikspieroefeningen, ga tekenen, loop de trap op en af, wandel naar een andere ruimte, ga tuinieren, enz.


Tip 17 | 5-minuten start-go-stop

Zie je tegen iets op, last van uitstelgedrag? Zet je wekker op 5 minuten en start! Na 5 minuten mag je stoppen. Vaak wil je gewoon doordoen eenmaal vertrokken. Maar stoppen mag.

Vb. opruimen, iets lezen, bericht beantwoorden, afwas, opruimen, enz.

Tip 18 | Voor het slapen positieve dingen van de dag terughalen

Vaak komen onze piekergedachten op als we naar bed gaan (overdag druk bezig geweest en ’s avonds in bed heb je ineens tijd om na te denken). Probeer daarom voor het slapengaan gedurende 2 minuten te noteren waarvoor je blij of dankbaar was die dag. Dat verwarmt je hart en schenkt je een rustigere slaap (en een positieve mindset). Doe je dit regelmatig, dan zal je overdag ook meer stilstaan bij positieve gebeurtenissen, waardoor de piekergewoonte omgebogen wordt.


Tip 19 | Zeg het alfabet omgekeerd op

Succes J Denken aan iets anders lukt even niet!


Tip 20 | Ga glimlachen en hou de glimlach vast


Tip 21 | Zorg voor voldoende daginvulling

Zorg voor een goede balans tussen aandacht geven aan gedachten en bezig zijn. Als je te weinig te doen hebt op een dag of dingen doet waarbij je alleen bent en je gedachten alle kanten op kunnen gaan, dan maak je het jezelf heel moeilijk om niet te veel te piekeren. Afleiding helpt! Spreek af met vrienden of familie of zoek (vrijwilligers)werk.


Tip 22 | Stop nachtelijk gepieker en stap even uit je bed

Doorbreek het piekeren en stap even uit je bed: doe een plasje, drink een slokje water…en slaap lekker verder.


Tip 23 | Maak een lijstje met activiteiten die je afleiden

Ik heb er alvast eentje gemaakt voor mijn klanten, gemakkelijk om je te laten inspireren en zelf verder aan te vullen. Indien interesse, stuur een mailtje naar anvie@telenet.be.


Tip 24 | Zoek een therapeut

Heb je last van piekeren en kom je er zelf of met de hulp van je omgeving niet meer uit? Dan kan je aankloppen bij Anvie. Ik help je als extern en objectief klankbord graag verder om terug controle over je gedachten en leven te krijgen.





241 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page